یزد دومین شهر تاریخی جهان( اولین شهر تاریخی جهان ونیز در کشور ایتالیا می باشد ) استنادی بر تاریخ هفت هزار ساله این سرزمین است که تاریخ نویسان قدمت آن را به پیش از اسلام نسبت داده اند هم چنین جالب است که بدانید استان یزدبه عنوان اولین شهر ساخته شده از گل و خشت در سطح جهان شناخته می شود. این استان تاریخی در بخش مرکزی کشور ایران بین دو رشته کوه شیر کوه و خرانق قرار دارد و نام های متفاوتی در دوره های مختلف از جمله هرفت ( دژ نگهبانی ) کثه ( شهرِ دارای قنات )، ایساتیس ( شهر دارای چشمه)، گبست، دارالسیاره، دارالشیعه، دارالمومنین، دارالعباره، یزجی، یزدان شهر، یزدان گرد، یزش و در نهایت یزد به آن نسبت داده شده است.


یزد


تاریخچه استان یزد

اولین نشانه های حضور بشر در این منطقه به سه هزار سال پیش از میلاد باز می گردد. سلسه و حاکمانی که بر این منطقه حکمرانی کرده اند شامل: یزدگرد اول، قباد انوشیروان، یزدگرد اول، ساسانیان، آل کاپو، آل مظفر، تیموریان، صفویان، قاجاریه، افشاریان، مغولان، اتابکان و قباد انوشیروان می شود که در ادامه با برخی از مهم ترین برهه های تاریخی استان یزد آشنا خواهیم شد: 

اتابکان یزد : سلسله ای از فرمانروایان محلی که در سال 636 به دست رکن الدین بن وردانزور در شهر یزد تاسیس گشت و تا سال 718 هجری قمری نیز بر آن حکومت کردند. طی حکومت سلسله اتابکان این شهر در سرازیری پیشرفت و توجه قرار گرفت و ساختمان ها و عمارت های بسیاری از آن زمان در آن بر جای مانده است که در ادامه بیشتر با آن ها آشنا خواهیم شد. این حکومت در سال 718 هجری به دست یکی از سلاطین حکومت آل مظفر به نام امیر مبارزالدین سرنگون شد.

حکومت آل مظفر : شهر یزد در دوران حکمرانی آل مظفر در اوج شکوفایی خود قرار داشت و پیشرفت چشم گیری در زمینه های فرهنگی

برای آن رقم خورد تا جایی که لقب دارالعلم را به آن بخشیدند. جالب است که بدانید در آن زمان شهر یزد در میان سایر شهر های ایران دارای بیشترین تعداد مساجد، مدارس، خانقاه و دارالتعلیم بوده، حکومت آل مظفر در نهایت به دست تیموریان ریشه کن شد.

دوره تیموریان : پس از برکناری حکومت آل مظفریان و روی کار آمدن حکومت تیموریان مدارس و کتابخانه های بسیاری از جمله کتابخانه باوردیه، کتابخانه و مدرسه اصلیه، مدرسه دارالصفا، مدرسه و کتابخانه یوسف چهره، کتابخانه و مدرسه قطبیه در شهر یزد تاسیس گشت. از دیگر آثار بر جای مانده از دوران تیموریان در استان یزد می توان به میدان امیر چخماق، مصلای عتیق و کاشی کاری های مسجد جامع اشاره کرد.


تاریخچه استان یزد


دوره صفویه : در زمان حکومت صفوی استان یزد در تصرف فردی به نام مرادبیگ بایندری بود که شاه اسماعیل صفوی ( بنیان گذار سلسه صفوی ) به محض به قدرت رسیدن تمامی رقبا از جمله وی را سرکوب و شهر یزد را تحت سلطه خود قرار داد. متاسفانه شهر یزد در دوران حکومت شاه عباس به دلیل افراطی بودن وی در امورات مذهبی و کشتارهای نابجا آسیب های بسیاری را متحمل شد که همین امر سبب شد ایل لر با محمد کره ( فرمانروای ابرقو ) برای بازستاندن یزد متحد شدند اما شاه عباس او را دستگیر و در شهر اصفهان به آتش کشید تا برای دیگر معترضان درس عبرتی باشد. در دوران حکومت صفوی ایران به منظور داشتن ابریشم و منسوجات مرغوب از نظر تجاری در دیگر کشور ها ( بیشر کشورهای اروپایی و هندی ) اهمیت بسیاری یافت که شهر یزد نیز به دلیل داشتن ابریشم و منسوجات باکیفیت در راس قرار داشت. مدرسه شفیعیه، باغ دولت آباد، باغ ناصریه، مدرسه خان، میدان خان، بازار خان و بازار قیصریه مجموعه آثاری است که از دوران حکومت صفویان در استان یزد به یادگار مانده است.

دوره قاجاراز دیگر برهه های تاریخی مهم شهر یزد می توان به دوران قاجار اشاره کرد شهر یزد در این زمان پیشرفت های بسیاری از جمله تاسیس تجارتخانه جهانیان به دست خسروشاه جهان و برادرانش اشاره کرد. جالب است که بداند این تجارتخانه نخستین گام های موثر در احداث اولین بانک در ایران بود. 

موقعیت جغرافیایی یزد

همان طور که پیش تر گفتیم استان یزد در بخش مرکزی ایران واقع شده است. اگر بخواهیم به صورت دقیق تر  بگوییم بین پهنه های جغرافیایی 29 درجه و 48 دقیقه الی 33 درجه و 30 دقیقه شمالی و پهنه جغرافیایی 45 دقیقه الی 56 درجه و 30 دقیقه شرقی از نصف النهار مبدا واقع شده است. استان یزد درکل دارای مساحتی برابر با 72156 کیلومتر مربع است و حدود 4.37 درصد از مساحت کشور ایران را به خود اختصاص داده است. استان یزد دارای هفت شهرستان ( ابر کوه، افق، تفت، مهریز، میبد، اردکان و یزد )، 15 شهر و 38 دهستان می باشد.

آب و هوای استان یزد

استان یزد به دلیل دور بودن از سفره های آب، کم بودن بارش باران و بالابودن مقیاس تبخیر در سده سرزمین های خشک و فرا خشک قرار گرفته است به همین منظور در این منطقه شاهد زمستان هایی بسیار سرد و تابستان های گرم، خشک و طویل خواهید بود. یکی از مهم ترین عواملی که سبب شده است استان یزد در دسته اقلیم های خشک قرار گیرد قرار گرفتن آن بر کمربند خشک جهان و نیز دور بودن از بادهای مرطوب دریایی و دریاهای آزاد عمان و خلیج فارس می شود. جالب است که بدانید استان یزد با اینکه یکی از استان های کویری کشور ایران محسوب می شود دارای ارتفاعاتی چون ییلاق های محبوب شیرکوه است که مکان مناسبی را برای تابستان های طاقت فرسای این منطقه به وجود آورده و همین امر سبب شده هرساله سیل عظیمی از گردشگران برای بازدید از این شهر تاریخی راهی سفر به این دیار شوند.


استان یزد


بهترین زمان سفر به استان یزد

- بهترین زمان سفر از لحاظ آب و هوایی استان یزد : همان طور که در بخش آب و هوا بیان شد گرم و خشک بودن هوا و تابستان های طویل از جمله ویژگی های اقلیمی استان یزد به شمار می آید در نتیجه برای تجربه آب و هوایی معتدل در دل شهر کویری یزد اسفند ماه و اردیبهشت ماه پیشنهاد خوبی به نظر خواهد رسید در این زمان ها افزایش دمای بیش از 25 درجه سانتی گراد برای استان یزد وجود نخواهد داشت و اگر فکر می کنید این عدد دمای دلخواه شما برای سفر به یزد نیست می توانید به برهه زمانی آبان تا اواخر اسفند فکر کنید که میانگین دمای هوا حدود 19 درجه سانتی گراد است.

- بهترین زمان سفر از لحاظ ازدحام : شلوغ ترین زمان سفر به استان یزد ایام نوروز می باشد که با توجه به افزایش تقاضا هزینه اقامت در آن نیز بالا می رود در نتیجه اگر قصد صرفه جویی در هزینه های سفر خود را دارید ایام نوروز برای سفر به یزد پیشنهاد خوبی برای شما نخواهد بود. در مقابل به دلیل گرمای بسیار زیاد فصل تابستان، فصلی ارزان و خلوت برای عزیمت به این منطقه محسوب می شود.

پیشنهاد طلایی : برای بازدید از مناطق کویری یزد و لذت بردن از شب های پر ستاره آن بهترین زمان سفر فصل پاییز خواهد بود. زیرا مناطق کویری دارای زمستان های بسیار سرد و تابستان های طاقت فرسا می باشد.

راه های رسیدن به استان یزد

استان یزد از طریق دو مسیر زمینی و هوایی قابل دسترس است که در ادامه هریک را به صورت جداگانه بررسی خواهیم کرد. اگر در تمامی مسیر ها پایتخت را مبدا سفر خود قرار دهیم حدود یک ساعت زمان برای رسیدن به فرودگاه شهدی صدوقی یزد که در 10 کیلومتری از این شهر قرار دارد لازم است در غیر این صورت سفر به استان یزد از مبدا تهران با اتومبیل شخصی نزدیک به 7 ساعت ( 631 کیلومتر )، با استفاده از قطار تندرو حدود 6 ساعت و با استفاده از اتوبوس حدود 8 ساعت طول خواهد کشید.

پیشنهاد طلایی : در صورتی که با اتومبیل شخصی سفر می کنید بد نیست توقفی کوتاه در مناطق توریستی قم و کاشان در طی مسیر داشته باشید و لذت سفر را برای خود دوچندان کنید.


استان یزد


هزینه های سفر به استان یزد

یکی از مهم ترین مسائل سفر اطلاع از هزینه های سفر می باشد زیرا در این صورت میزان بودجه متناسب را در نظر می گیرید و همین امر سبب دقیق تر بودن برنامه ریزی های سفر شما خواهد شد هزینه خوراک و اقامت از هزینه های ضروری هنگام سفر به شمار می آیند که در ادامه با میانگین آن در استان یزد آشنا خواهیم شد.

- هزینه خوراک در یزد : برای صرفه جویی در هزینه های خوراک در سفر به یزد می توانید از فست فود های کوچک و محلی خرید کنید که شروع قیمت از 12,000 تومان خواهد بود در غیر این صورت باید بودجه ای حدودا 40,000 تومانی برای هر وعده غذایی در این سفر در نظر بگیرید.

- هزینه اقامت در یزد : انواع اقامتگاه هایی که در این منطقه برای اسکان شما وجود دارد شامل ، سوئیت های یک تا چند خوابه ( شروع قیمت از 50,000 تومان به بالا برای یک شب اقامت )، مهمان پذیر یا همان مسافر خانه ( شروع قیمت از 70,000 تومان برای یک شب اقامت )، اقامتگاه های بوم گردی ( شروع قیمت از 100,000 تومان به بالا برای یک شب )، هتل های متوسط 2 تا 3 ستاره ( شروع قیمت از 170,000 تومان الی 300,000 تومان برای یک شب اقامت ) و هتل های لوکس 4 تا 5 ستاره ( شروع قیمت از حدود 200,000 تومان به بالا ) می شود.

- هزینه حمل و نقل : در آخر اگر با اتومبیل شخصیتان به این استان سفر نکرده اید هزینه ضروری دیگری نیز به مخارج سفر شما اضافه خواهد شد که با استفاده از وسایل حمل و نقل عمومی می توانید مقدار آن را کاهش دهید.        • هزینه استفاده از اتوبوس میانگین 450 تومان       • هزینه استفاده از تاکسی برای مسیرهای کوتاه حدود 1,500 تومان

.در سفر به یزد میتوانید برای کم کردن هزینه های سفر خود نیز برای اسکان از اجاره ویلا رنتی جا استفاده کنید

جاذبه های گردشگری استان یزد

- آتشکده وَرهُرام :

آتشکده در واقع مکانی مقدس برای عبادت زرتشتیان است که آتشکده وَرهُرام یکی از برجسته ترین بناهای زرتشتیان در کشور محسوب می شود و زمان ساخت آن به دوران پهلوی ( رضا شاه ) باز می گردد. این عبادتگاه نیز مانند سایر عبادتگاه های زرتشتیان بی آلایش و ساده است. یکی از دلایلی که سبب شده است این عبادتگاه برای پیروان دین زرتشت از اهمیت خاصی برخوردار باشد وجود یکی از آتش های ورهرام ( آتش هایی در دوران ساسانیان قدت بالایی داشتند به همین دلیل از تقدس ویژه ای برخودار بودند ) با قدمت 1500 ساله است. این آتش تا سال 496 هجری در یکی از عبادتگاه های زرتشتیان در منطقه فارس قرار داشت تا اینکه به دنبال تخریب این آتشگاه پیروان آیین زرتشت به جهت در امان ماندن آتش ورهرام آن را به دورن غاری در نزدیکی منطقه عقدا منتقل کردند، پس از گذشت 30 سال به یکی از آبادی های زرتشتیان در حومه یزد برده شد این آتش حدود 200 سالی را همین طور میان روستاهای زرتشتی دست به دست شد تا اینکه به ترک آباد ( آبادی در نزدیکی شهر اردکان که بخش اعظمی از زرتشتیان را در خود جای داده بود ) منتقل شد و حدود 300 سال در آن جا حفظ و نگهداری شد سپس در سال 1159 به شهر یزد بازگردانده شد و در آخر در سال 1321 به آتشکده کنونی منتقل شد.

اطلاعات بازدید

*هزینه بازدید : 3,000 تومان

*ساعت دسترسی: 08:00 الی 19:45

*آدرس: استان یزد، شهر یزد، بلوار آیت الله کاشانی


آتشکده وَرهُرام


- باغ دولت آباد :

این باغ با قدمتی نزدیک به 240 سال در دوران حکومت افشاریان به دست محمد تقی خان بافقی پایه گذاری شد. یکی از عوامل محبوبیت باغ دولت آباد در سطح جهانی، قرار گرفتن بلندترین بادگیر خشتی جهان با ارتفاع 33.8 متر در آن می باشد که هنر بی نظیر ایرانیان در معماری را به رخ می کشد. از دیگر جذابیت های دلبر این باغ می توان به خنکای دلپذیرآن، درختان خمیده و خوش عطر انار و انگور، درختان زیبای سرو و کاج در محوطه آن اشاره کرد. پس از گذر از کنار حوض طویل در وسط باغ به عمارت هشتی در بخش انتهایی باغ خواهیم رسید که زیبایی آن را دو چندان کرده است. به دلیل شکل ظاهری این عمارت که شبیه به یک هشت ضلعی است به آن عنوان عمارت هشتی را نسبت داده اند. این بنا در کل دارای سه شاه نشین و دو صندوق خانه می باشد.


باغ دولت آباد


- میدان امیر چخماق :

این میدان که در زبان عامه مردم یزد میرچخماق خوانده می شود در طول دوره های مختلف یکی از مکان های عمده برای تجمعات مردم این منطقه بوده است به همین منظور از آن به عنوان میدان حماسه یزدی ها نیز یاد می شود. قدمت این بنا به قرن نهم هجری زمانی که حکومت تیموریان بر روی کار بود باز می گردد. تکیه ( سال ساخت قرن سیزدهم )، آب انبار ( سال ساخت دوران صفویان )، بازار و مسجد امیر چخماق ( سال ساخت 841 هجری ) از جمله بخش های مختلف این میدان می باشد که به ترتیب در سال های 1330، 1342 و 1385 تکیه، مسجد و آب انبار آن در فهرست آثار ملی ایران جای گرفتند.


میدان امیر چخماق


- موزه آینه و روشنایی :

این ساختمان تلفیقی از معماری سنتی ایرانی و مدرن اروپایی است که در سال 1320 توسط وکیل مجلس آن زمان به نام صراف زاده ساخته شد. صراف زاده در آن دوران به فردی منصف و خیر مشهور بود. بخش های مختلف این ساختمان شامل شاه نشین، حوضخانه و چندین اتاق می باشد که از هنرهایی چون گچبری، آینه کاری و نقاشی برای تزیین آن استفاده شده است. از دیگر زیبایی این بنا می توان به درب های چوبی و پنجره های رنگین آن اشاره کرد. در سال 1377 خانه صراف زاده به موزه تبدیل شد و از آن پس آثاری چون انواع مختلفی از چراغ ها مانند چراغ پیه سوز، چرای آویز، نفت سوزها، گاز سوز ها، کتاب، سکه، تمبر، اسلحه و انواع مختلفی از آینه ها در آن حفظ و نگهداری می شود.


موزه آینه و روشنایی


- آتشکده چک چک :

یکی از مهم ترین زیارتگاه های زرتشتیان آتشکده چک چک در شهرستان اردکان واقع در استان یزد می باشد. این عبادتگاه در میان دل کوهی ساخته شده که همین امر سبب جذابیت دوچندان آن شده است. در تاریخ 24 خرداد هر سال تمامی زرتشتیان ایران و جهان در این مکان مقدس گردهم می آیند و به برگزاری جشن مهرگان می پردازند. زرتشتیان بر این باورند که پس از حمله اعراب به ایران و شکست پادشاه ساسانی دختر پاکدامن پادشاه به نام " نیک بانو " برای امان ماندن از دست اعراب به سمت اردکان یزد آمد و هنگامی که دشمن را در مقابل خود دید رو به کوه کرد و گفت: مرا چون مادری مهربان در آغوش خود بگیر از دست دشمنانم برهان و در این زمان در کوه درزی ایجاد شد و " نیک نام " را در آغوش کشید. نام این عبادتگاه برگرفته از قطرات آبی است که از سقف آن می چکد و زرتشتیان بر این باورند این قطرات اشک نیک بانو است که همچنان زنده است به همین دلیل عنوان " چک چک " را به این عبادتگاه نسبت داده اند. پپر سبز نام دیگر این عبادتگاه می باشد. فضای درونی آتشکده چک چک بسیار ساده و به دور از تجملات است کف آن با سنگ مرمر پوشیده است و سقف آن نیز از جنس سنگ می باشد. 

اطلاعات بازدید

آدرس: استان یزد، 43 کیلومتری شرق اردکان، زیارتگاه چک چک

ساعت بازدید: 07:00 الی 19:00

هزینه بازدید: رایگان


آتشکده چک چک


- خانه لاری ها :

یکی از خانه های پر آوازه استان یزد در میان محله زیبا و قدیمی فهادان خانه لاری ها می باشد که قدمت ساخت آن به سال 1286 هجری قمری بازمی گردد. مالکیت این خانه به فردی با نام حاج محمد ابراهیم لاری که در آن زمان یکی از تجار مهم در شهر یزد بود تعلق داشت. همان طور که می دانید خانه های یزدی را به بادگیرهایش می شناسند این خانه زیبا نیز از آن مستثنی نیست و بادگیر های مختلف در هر گوشه این عمارت به چشم می خورد که اصلی ترین آن در پشت ایوان این خانه قرار گرفته است. خانه لاری ها در بهمن ماه سال 1375 در فهرست آثار ملی به ثبت رسید. 


خانه لاری ها


- عمارت بوستان ناجی :

این بنا با زیبایی های معماری ایرانی در میان دل بوستان ناجی قرار گرفته است و تاریخچه ساخت آن به دوران قاجار باز می گردد. عمارت ناجی درکل دارای دو اتاق، یک اتاق مرکزی، یک تالار و بادگیر می باشد. دلیل نام گذاری این عمارت مالک سابق آن می باشد که فردی به نام ناجی بوده است.  این بنا امروزه در اختیار سازمان شهرداری استان یزد می باشد و به عنوان یکی از امکان تفریحی این منطقه مورد بازدید گردشگران قرار می گیرد. بوفه، رستوران، اقامتگاه، دسترسی به وسایل نقلیه و پوشش شبکه از جمله امکانات رفاهی است که در عمارت بوستان ناجی برای بازدید کنندگان در نظر گرفته شده است.

اطلاعات بازدید

آدرس: یزد، بلوار شهید حسن دشتی

ساعت بازدید: 7:00 الی 22:00


عمارت بوستان ناجی


- مسجد جامع یزد :

یکی از برجسته ترین جاذبه های تاریخی کشور ایران در استان یزد مسجد جامع یزد می باشد که تاریخچه ساخت آن به قرن ششم هجری باز می گردد و طی دوره های مختلف مورد بازسازی قرار گرفته است. بنا بر گفته تاریخ نویسان حکومت ها افراد مختلفی در ساخت این بنا دسته داشته اند و تکمیل آن حدود یک قرن به طول انجامیده اما اولین قدم برای ساخت این مسجد توسط عمرو لیث صفاری ( فرمانروایی در حکومت صفاریان ) برداشته شده است. از دیگر دوران های دخیل در ساخت این بنا می توان به حکومت های صفویان، تیموریان، قاجاریان، آل مظفر و ایلخانی اشاره کرد. متاسفانه آنچه که امروز از این مسجد می بینید بسیار متفاوت است از نمونه کهن آن می باشد و آنچه امروزه از این بنا شاهد هستیم حاصل تلاش های شبانه روز سید رکن الدین محمد قاضی حسینی یزدی دانشمند دینی و عاغرف ایرانی در قرن هشتم می باشد. آنچه که در هر گوشه از این بنا خودنمایی می کند هنر بی نظیر ایرانیان در زمینه معماری است. یکی از دلایل محبوبیت این بنا تزئینات فوق العاده ای است که در آن به کار رفته است و چشم هر بیننده ای را مجذوب خود می کند. مناره این مسجد با ارتفاعی بیش از 52 متر یکی از بلندترین مناره های آثار تاریخی جهان محسوب می شود که متاسفانه در سال 1313 در اثر تخریب فروریخت و سپس مورد مرمت قرار گرفت.

اطلاعات بازدید

آدرس: خیابان امام خمینی، مقابل برج ساعت، انتهای خیابان مسجد جامع

ساعت بازدید: 8:00 الی 19:00

هزینه بازدید: رایگان


مسجد جامع یزد


- نارین قلعه :

حوالی میدان شهرداری شهر میبد قلعه ای تاریخی قرار گرفته که قدمت آن به سالیان دور باز می گردد . قلعه خشتی بسیار بزرگی با ارتفاع حدودی 25 متر که در توالی تاریخ بخش های مختلف آن ساخته شده است؛ اما تا به امروز تاریخ دانان به یک اتفاق نظر کلی درباره زمان دقیق ساخت آن نرسیده اند، با این وجود آن ها معتقدند که بی شک قدمت نارین قلعه به قبل از اسلام باز می گردد و در دوره های مختلف، از سلسه ماد تا سلسله ساسانیان بخش های مختلف آن ساخته و به آن اضافه شده است.


نارین قلعه


- کویر کاراکال :

یکی از کویرهای مرکزی ایران کویر کاراکال در استان یزد می باشد که زیستگاه نوعی گربه وحشی به نام کاراکال است که وجه تسمیه آن نیز مرتبط به وجود همین گربه می باشد. از دیگر نام هایی که به این حیوان نسبت داده اند می توان به " سیاه گوش " و " منگوله گوش " اشاره کرد.سرگرمی هایی که در کویر کاراکال انتظار شما را می کشد عبارتند از:

• وقت گذرانی در نخلستان : به دلیل گرما و خشکی هوا پوشش گیاهی چندانی در این کویر به چشم نمی خورد اما حومه کویر کاراکال به وسیله چندین آبادی احاطه شده است پوشش گیاهی روستاهای این منطقه را اکثرا نخل های زیبا و بلند تشکیل می دهند که مکان مناسبی را برای پیاده روی در این محوطه ایجاد کرده است. 

• بازدید از خانه وحشی بافقی: یکی از جاذبه های تاریخی این منطقه خانه وحشی بافقی است. تاریخچه ساخت این سازه به قرن دهم هجری باز می گردد که معماری بسیاز زیبای آن سبب شده سالانه تعداد زیادی از گردشگران استان یزد را به خود اختصاص دهد.


کویر کاراکال


آب انبار و حمام کاکامیر :

یکی از بزرگترین آب انبارهای شهرستان بافق یزد به نام آب انبار کاکامیر در عمق چهار متری زمین در کویر کاراکال قرار دارد که دارای حجم آبی نزدیک به 250 متر مکعب می باشد.

قلعه باقرآباد :

یکی از قلعه های تاریخی استان یزد در فاصله 2 کیلومتری کویر کاراکال قرار گرفته است. این دژ در دروان قاجار به منظور جان پناهی برای اهالی منطقه از خطراتی که امکان داشت فرد را تهدید کند و ذخیره مواد غذایی ساخته شد. قلعه امیر آباد به دستور عبدالرحیم خان ( فرزند حاکم یزد که در آن زمان محمد تقی خان بافقی بود ) پایه گذاری شد. 10 جایگاه برای تیر اندازی، 45 اتاق، دو جایگاه مخصوص سنگ اندازها و دو برج نگهبانی از جمله بخش های مختلف این قلعه می باشد.


آب انبار و حمام کاکامیر


مجموعه شهید برزگری :

یکی از بخش های رفاهی کویر کاراکال مجموعه شهید برزگری است که برخی از امکانات رفاهی مانند پارکینگ، حمام، سرویس بهداشتی، سوئیت و اقامتگاه را برای گردشگران کویر کاراکال فراهم کرده است. حمام آفتاب، زمین بدمینتون، والیبال ساحلی، تور ریگ نوردی، رصد ستارگان و پروازی هیجان انگیز با چتر پاراسل کلکسیون تفریحاتی است که مجموعه شهید برزگری برای گردشگران در نظر گرفته است. 

- آب انبار شش بادگیر :

آب‌انبار نوعی مخزن سرپوشیده است که در گذشته پایین‌ تر از سطح زمین ساخته می‌شد تا آب مصرفی مردم از طریق قنات‌ها و رودخانه‌ها بدان جاری و برای استفاده مردم ذخیره شود. یکی از بناهای اصیل ایرانی آب انبار ها هستند که قدیمی ترین آن ها در شهر کاشان، یزد، قزوین و سمنان قرار گرفته است. آب انبار شش بادگیر دارای مخزنی با ظرفیت 2000 متر مکعب می باشد. همان طور که از نام بنا پیداست آب‌انبار شش بادگیر، دارای 6 عدد بادگیر است که 3 بادگیر آن از ابتدا ساخته شده بود و 3 بادگیر دیگر بعدها به آن اضافه شده است. با کمی دقت در شکل بادگیرها تفاوت 3 بادگیر قدیمی با دیگر بادگیرهای آن مشخص می شود. شش بادگیر آب‌ انبار با توجه به شرایط اقلیمی در جهت باد در این منطقه ساخته شده و شکل آن‌ها به‌ صورت معماری 8 وجهی ساخته شده است. برای شهرهای کویری مثل یزد، ارزش آب بیش از هر جای دیگر احساس می‌شود. در این شهر صدها آب‌ انبار وجود دارد. آب‌انبار شش بادگیر 180 سال سابقه داشته و در دوره قاجار ساخته شده‌ است. آب‌انبار شش بادگیر در سال 1371 هجری قمری در همان دوره قاجاریه ترمیم و بازسازی شد. این اثر در تاریخ 4 فروردین 1357 با شماره ثبت 1600 به‌عنوان یکی از آثار ملی ایران ثبت شد.


آب انبار شش بادگیر


- بقعه دوازده امام :

  یکی از بازمانده های دوره سلجوقی در استان یزد بقعه دوازده امام می باشد. بنا بر اسم این مکان اولین چیزی که در ذهن شما نقش می بندد آرامگاه و سنگ قبری از ائمه است اما  در آن وجود ندارد و گفته می شود که در زمان های مختلف آنها را به تاراج برده اند. این اثر از نظر سبک بنا و نقش و نگار و کتیبه کوفی رنگی، اهمیت خاصی در معماری اسلامی دارد. بر اساس اسناد تاریخی و شناسنامه ای، این اثر قدیمی ترین بنای سرپای یزد است. بر اساس کتیبه رنگی موجود بر دیوار گچی این بنا، دو برادر به نام های ابو یعقوب و ابو مسعود از سرداران حکومت ابو جعفر علاء الدوله از سلسله کاکویان یزد دستور ساخت گنبد را صادر کرده اند اما هنوز کسی نمی داند در چه زمانی و چگونه نام آن به دوازده امام تغییر یافته است. بقعه دوازده امام از ۳۱ تیر ۱۳۱۳ با شماره ۲۰۷ در فهرست آثار ملی ایران قرار دارد.


بقعه دوازده امام


- حمام خان

این بنای زیبا به دستور محمد تقی خان بافقی، حاکم وقت در تاریخ  1212 هجری قمری ساخته شد و اولین بازسازی آن در سال 1224 هجری قمری صورت گرفت. این حمام دارای مساحتی حدودا 1170 متر و زیربنای 900 متر  می باشد. وجه تسمیه این حمام استفاده بزرگان از آن است که به همین دلیل به آن حمام خان بزرگان می گویند. حمام خان یزد در نزدیکی میدان و بازار خان ساخته شده که به آن مجموعه‌ی خان می‌گویند. اهداف استفاده از مردم در گذشته با امروزه متفاوت بوده که استحمام آخرین گزینه آن بود. به همین دلیل حمام خان در گذشته محلی برای اوقات فراغت، معاشرت، آشتی کنان، استراحت و حتی عبادت محسوب می شده.

- باغ صدری :

عمارت و باغ نمیر صدری یا عمارت و باغ نمیر زرتشتی تفت مربوط به اواخر دوره زند است که در شهرستان تفت و استان یزد قرار دارد. این باغ یک بادگیر دو طبقه را در خود جای داده است که از آن به عنوان بلندترین بادگیر تفت نیز یاد می شود. در بخش جلویی این عمارت ییلاقی یک حوض سنگی به مساحت ۵۰۰ متر مربع با ۹۵ فواره قرار دارد که در آن زمان بدون هیچگونه پمپ و با استفاده از آب كوهی  که مشابه آن در کاشان  به نام باغ فین وجود دارد کار می کردند. از این بنا امروزه به عنوان یک اقمتگاه لوکس با بافت سنتی و محلی استفاده می شود و جالب است که بدانید حوض، آسیاب، درخت ‌ها و انباری میوه ‌ها هم چنان در این هتل پابرجا است. باغ صدری در تاریخ 5 آذر 1397 با شماره 2898 در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسید. 

فرهنگ و سنت مردم یزد

- دین : اکثریت مردم استان یزد مسلمان شیعه هستند با این وجود ادیان دیگری چون گروه کوچکی از یهودیان و ارمنی ها هم چنین اقلیت بزرگی از زرتشتیان ایران نیز در این استان به چشم می خورد. 

- زبان : زبان خاصی برای این استان وجود ندارد و اهالی یزد به غیر از زرتشتیان ( زبان رایج میان زرتشتیان زبان بهدینی است ) و یهودیان ( زبان رایج یهودیان یزد کلیمی است ) همگی با لهجه زیبای یزدی که تنها دارای آوایی متفاوت از زبان فارسی می باشد صحبت می کنند.


فرهنگ و سنت مردم یزد


- پوشش : در حال حاضر اهالی استان یزد پوشش خاص و متفاوتی ندارند اما لباس سنتی که مردم این منطقه صدها سال پیش بر تن می کردند امروزه تنها مورد استفاده برخی از زرتشتیان استان یزد می باشد و در کل می توان گفت تنها لباس محلی استان یزد همین لباس های مورد استفاده مردان و زنان زرتشتی است.

پوشش زنان زرتشتی : لباس زنان شامل شلوار، مقنی یا همان روسری بسیار بلند، سدره یا پیراهن زیر، پیراهن رو و لچک یا کلاهک می شود که در کل شش تکه است. لازم به ذکر است که امروزه تغییرات بسیاری در این نوع پوشش ایجاد شده است برای مثال پیراهن دو تکه آن ها به یک تکه تبدیل شده است، لچک کمتر در پوشش آن ها دیده می شود و امروزه جوراب هایی با رنگ روشن جایگزین شلوارهای بلندی که در گذشته مورد استفاده بود شده است.

- کلاهک: كلاهک زنان زرتشتی از پارچه‌های الوان و زری تهيه می‌شود و از لحاظ تركيب و تزيينات شبيه كلاه‌ های زنان بندری است. 

- سدره: پيراهنی است گشاد با آستين كوتاه و بدون يقه كه از پارچه سفيد دوخته شده و زرتشتيان آن را زير لباس‌های ديگر می‌پوشند. جلو سدره از گريبان تا سينه چاك دارد و در زير چاک كيسه كوچكی به نام «كيسه كرفه». به معنی ثواب و كار نيک قرار دارد. واژه‌هايی كه در اوستا برای سدره آمده، «هومنو» و «ستره» است. به معنی لباس نيک‌انديشی. سدره جامه ستايش و بندگی اهورامزدا و به منزله زره و جوشنی است كه پوشنده را از شر تمايلات نفسانی و صفات نادرست حفظ می‌كند.

پوشش مردان زرتشتی : سربند، پیراهن زیر، پیراهن روو شلوار از جمله پوشاکی است که مردان زرتشتی بر تن می کنند.

- سربند: برای سربند یا به زبان محلی چادر شب بنا به نوع بافت و رنگی که دارد از نام های مختلفی مانند چادرشب خرده نباتی و چادر شب وزیری که از جنس پنبه با طرح ویژه ای ( چهارخانه به رنگ های حنایی، مشکی، عنابی، قرمز و سفید ) می باشد استفاده می شود. 

- پیراهن زیر: پیراهنی از جنس کتان به رنگ سفید با آستین کوتاه است. 

- پیراهن رو : پیراهنی بلند تا بالای زانوی بوده که همانند پیراهن زیر از جنس کتان و به رنگ سفید می باشد.


پوشش مردان زرتشتی


غذاهای محلی استان یزد

یکی از مهم ترین جذابیت های هر منطقه غذاهای محلی آن می باشد استان یزد نیز مانند دیگر استان های کشور عزیزمان دارای غذاهای محلی مختلفی است که بخش اعظمی از آن را انواعی از آش ها تشکیل می دهند. برخی از غذاهای محلی این استان عبارتند از: 

- کوفته نخودچی : غذایی لذیذ در استان یزد که از مواد اولیه ای مانند گوشت چرخ کرده، پیاز، تخم مرغ، آرد نخود چی، سبزیجات ( تره، جعفری )، نمک، فلفل و زردچوبه تهیه می شود.

- قلیه کدو : یکی از خوراک های پرخاصیت و سرشار از آنتی اکسیدان در بین غذاهای محلی استان یزد قلیه کدو حلوایی می باشد که از مخلوط مواد غذایی مانند کدو تنبل، لوبیا قرمز، ماش، برنج، پیاز، دارچین، نمک و فلفل به دست می آید. 

- خورشت به آلو : یکی از غذاهای اصیل و بسیار خوشمزه در استان یزد که طرفداران بسیاری را به خود اختصاص داده است خورشت به آلو است که از جمله غذاهای ملس در میان غذاهای  اهالی استان یزد به شمار می آید. بِه، گوشت، آلو خورشتی، پیاز، لپه، رب، زعفران، شکر و ادویه مجموعه مواد اولیه ای است که برای تهیه این خورشت لذیذ به آن نیاز خواهید داشت. 

- آش شولی : از دیگر غذاهای اصیل استان یزد که سال هاست در این منطقه طبخ می شود آش شولی یزدی است. مواد غذایی که در طبخ این آش به کار می رود شامل سبزی ( جعفری، اسفناج، شوید، تره، نعناع )، عدس، آرد گندم، پیاز، روغن، چغندر، سرکه و ادویه می شود. 



- آش آلو یزدی : یکی از آش های لذیذ در استان یزد آش آلو است که بیشتر در روزهای سرد زمستان بر سفره مرم این منطقه وجود دارد در تهیه این آش ترکیبی از مواد اولیه لپه، سبزی

آش، گوشت چرخ کرده، برنج، آلو خشک، و ادویه استفاده می شود.

- آش آبغوره : از دیگر آش های پر طرفدار استان یزد می توان به آش آبغوره که از موادی چون بلغور گندم، برنج، تره، جعفری، لوبیا چشم بلبلی، آبغوره، پیاز، گوجه فرنگی، رب گوجه، آب قلم و ادویه تهیه می شود اشاره کرد.

- آش کدو : این آش با شکل های مختلفی در استان های گیلان، قم، اصفهان و یزد طبخ می شود. مواد اولیه ای که در آش کدو یزدی استفاده می شود شامل کدو حلوایی، لوبیا قرمز، ماش، برنج، پیاز و ادویه می شود که مصرف آن خواص بسیاری برای افراد مبتلا به دیابت به دنبال دارد .

- قیمه نخود : این خورشت همان خورشت قیمه لذیذ در سراسر ایران است که در استان یزد به شیوه ای متفاوت طبخ می شود و مواد اولیه ای که برای تهیه ان استقاده می شود شامل زردچوبه، پودر هل، دارچین، زعفران، گوشت، لیمو عمانی و نخود می شود.

- آش انار : یکی از غذاهای فصلی استان یزد که بیشتر در فصل پاییز طبخ می شود آش انار یزدی است که در طبخ آن از مواد اولیه ای مانند برنج، سبزی آش، لپه، انار، پیاز، گوشت چرخ کرده، گلپر و رغن استفاده می شود.

- کوفته لپه : کوفته لپه یزدی خوراکی با ظاهری شبیه به کوفته تبریزی با جزئیات متفاوت است. موادی که برای طبخ این غذا لازم است شامل سبزی معطر، کشمش، سیب زمینی، لپه، زرشک، پیاز داغ، تخم مرغ، گوشت چرخ کرده، رب گوجه و ادویه می شود. 

- آش ماش یزدی : ماش گیاهی بومی در کشور هندوستان است که در دیگر نقاط جهان از جمله ایران کشت می شود و خواص بسیاری را در خود جای داده است. یکی از غذاهای پر مخاطب میان اهالی استان یزد بویژه شهرستان مهریز آش ماش می باشد. این خوراک در استان یزد معمولا برای صبحانه روزهای سرد، در مراسم عزاداری و ختم تدارک دیده می شود. موادی که در تهیه این آش به کار می ورد شامل ماش، برنج، سبزی آش، رب گوجه فرنگی و ادویه می شود.

برخی از بهترین رستوران های استان یزد

- رستوران مارکوپولو : یکی از رستوران های بسیار زیبا در استان یزد رستومران مارکوپولو است. این رستوران متعلق به هتل شرق است. کباب و نان تازه و آش عدس یزدی از جمله انتخاب های محبوب مسافران در این رستوران به شمار می آید.

آدرس: خیابان مسجد جامع، نرسیده به مسجد جامع

شماره تماس: 03536267783

- کافه رستوران فوکا : این رستوران که دارای دو منو ایرانی و انگلیسی می باشد غذاهای ایرانی، فرنگی، انواع دسر و انواع نوشیدنی گرم و سرد را در خود جای داده است. جالب است که بدانید رستوران فوکا در چند قدمی مسجد جامع یزد قرار گرفته است و پس از بازدید از این جاذبه تاریخی برای سرو غذا می توانید به آن مراجعه کنید.

آدرس: خیابان مسجد جامع، نرسیده به مسجد جامع

شماره تماس: 03536208520



- رستوران ترمه و ترنج : اگر قصد داشتید غذاهای کبابی را امتحان کنید بهترین پیشنهاد برای شما رستوران ترمه و ترنج یزد است.

 آدرس: محله فهادان یزد - شماره تماس: 03536301800

- رستوران حاجی آشپز : یکی از رستوران های قدیمی و مشهور استان یزد تالار یزد یا رستوران حاجی آشپز می باشد. از دیگر نام هایی که این رستوران را به آن می شناسند می توان به آقای قهوه چی اشاره کرد. 

آدرس: بلوار جمهوری، نرسیده به دروازه قرآن

تلفن: 0355226661

- کافه خانه دوست یزد : این رستوران فضایی بسیار زیبا و شبیه به اقامتگاه های بوم گردی دارد با این تفاوت که ظرفیت پذیرش میهمانان را برای اقامت و استراحت ندارد و تنها خدمات پذیرایی در آن صورت می گیرد.

آدرس: خیابان سید گل سرخ، کوچه حسینیه شاه ابوالقاسم، جنب کافی شاپ مروارید

- رستوران سزار : اگر به دنبال امتحان کردن غذاهای فست فودی در استان یزد هستید باید بگوییم رستوران ایتالیایی سزار یکی از محبوب ترین رستورن های فست فودی این منطقه محسوب می شود که علاوه بر غذاهای ایتالیایی امکان سرو انواع غذاهای ایرانی را نیز دارا می باشد.

آدرس: میدان ابوذر، خیابان سنبل

شماره تماس:03518265600



سوغات و صنایع دستی یزد

یکی از بخش های جذاب در هر سفر خرید و اطلاع از سوغاتی است که در آن منطقه وجود دارد. همان طور که در ابتدای متن گفته شد با توجه به قدمت استان یزد طبیعی است که این منطقه دارای هنرهای دستی دیرینه باشد. در ادامه شما را با برخی از برجسته ترین سوغات و صنایع دستی آن آشنا خواهیم کرد. 

- ترمه بافی : پارچه ترمه از جنس ابریشم و کرک نازکی که در انواع شال کشمیری، شال یزدی، شال چارقدی، شال بندی ریا و شال راه راه و بسیاری دیگر در استان یزد تولید می شود. 

- زری بافی : زری بافی از سالیان دور در استان یزد رواج داشته و قدمت آن به دوران ساسانیان باز می گردد این ماده بسیار زیبا و از جنس ابریشم بوده که طرفداران بسیاری را دارد.

- مخمل : در بافت مخمل یزدی از ابریشم طبیعی استفاده می شود.

- شمد : رواندازی نازک که در فصل تابستان مورد استفاده قرار می گیرد و از ابریشم مصنوعی و نخ پنبه تهیه می شود.

- چادر شب : چادر شب نوعی پارچه است که در دو نوع نازک و ضخیم بافته می شود. نوع نازک آن به عنوان رختخواب پیچ و نوع ضخیم تر به عنوان پارچه ای برای جابه جایی علوفه و دیگر محصولات کشاورزی استفاه می شود.


سوغات و صنایع دستی یزد


- زیلو بافی : یکی از مراکز تولید زیلو در استان یزد شهرستان میبد می باشد. قدمت این صنایع دستی به دوران پیش از اسلام باز می گردد که مرغوب ترین نوع  آن نفتال نام دارد  و از نخ پنبه  تهیه می شود. بیشتر زیلوهایی که در بازار های استان یزد خواهید دید به رنگ های سفید و آبی، قرمز و نارنجی و سبز می باشد.

- دارایی بافی :پارچه های جذاب و رنگارنگ دارایی که در گذشته با ابریشم بافته می شد و در جهیزیه تازه عروس ها قرار می دادند و به دلیل قیمت بالایی که داشت به آن دارایی می گفتند زیرا خریداران این نوع پارچه افراد ثروتمند بودند اما امروزه این پارچه از نخ ویسکوز بافته می شود. 

- ظروف سفالی : سفال بدون لعاب، سفال لعاب دار، کاشی و سرامیک انواع گونه های سفالی است که در استان یزد تولید می شود. از شهرستان میبد می توان به عنوان اصلی ترین مرکز ظروف سفالی در استان یزد نام برد.

پس از بررسی صنایع دستی که در این بخش از کشور عزیزمان تولید می شود وقت آن رسیده سری به سوغات های خوش طعم و شیرینی ها بی نظیر یزد بزنیم برخی از خوراک ها و شیرنی هایی که در این استان به عنوان سوغات وجود دارد: 

- حلوا ارده : تاریخچه حلوا سازی در کشور ایران به دوران حکومت صفویه باز می گردد حلوا ارده یکی از خوراک های بسیار محبوب اردکان یزد می باشد. که برای تهیه آن از مواد اولیه ای چون شیره شکر، تخم مرغ و آب چوبک استفاده می شود.

- نان پنجره ای : از خوراک های سنتی و محلی استان یزد شیرینی منقا یا شیرینی پنجره ای یزدی است که در تمامی مراسمات این منطقه به چشم می خورد. ترکیبات این شیرینی شامل: نشاسته، پودر قند، روغن، آرد سفید، گلاب، آرد برنج، تخم مرغ و آب می شود. 


سوغات و صنایع دستی یزد


- شیرینی حاج بادومی : یکی از شیرینی های نوروزی استان یزد حاج بادومی است و از ترکیب مواد اولیه قند خرد شده، بادام پوست کنده، هل و تخم مرغ تهیه می شود.

- انواع مختلف لوز یزدی: از محبوب ترین شیرینی های استان یزد لوز با طعم های مختلف می باشد که از آرد، کره، پسته خرد شده (نارگیل، زعفران و بادام ) آب و شکر تهیه می شود.

- پشمک : یکی از شیرینی های سنتی استان یزد پشمک خوراکی محبوب بویژه بریل  کودکان می باشد در تهیه پشمک یزدی از موادی چون روغن، آرد و شکر استفاده می شود.

- قطاب : قطاب نوعی شیرینی خشمزه و پرطرفدار است که ممکن است دستور پخت های مختلفی داشته باشد اما مواد اولیه قطاب یزدی شامل آرد، روغن جامد، روغن مایع، گردو،پودر هل، پودر قند و آب می شود.

- کیک یزدی : کیک یزدی از جمله خوراک های پرآوازه و محبوب استان یزد محسوب می شود و از مواد اولیه ای چون ماست، روغن، بیکینگ پودر، گلاب و پودر هل تهیه می شود و طعم فوق العاده ای دارد.

رسومات مختلف مردم استان یزد

- مراسم سدره پوشی : یکی از آیین زرتشتیان استان یزد می باشد. این مراسم در دین زرتشت همانند جشن تکلیف و ختنه سوران ما در دین اسلام است. طی این مراسم نوجوانان از دوران کودکی پا به دنیای بزرگسالان می گذارند. این مراسم پس از به بلوغ رسیدن کودک و آموختن تعلیمات دینی زرتشت صورت می گیرد سپس والدین اقوام خود را برای شرکت در این مراسم خبر می کنند و میهمان ها بر سر سفره ای بزرگ که در هر چهار گوشه آن چهار چراغ و شمع قرار دارد می نشینند. از دیگر تزئینات این سفره می توان به یک مجمر آتش، ظرفی پر از کندر، سینی میوه خشک که بر آن نقل پاشیده اند، چوب عود، برخی از گیاهان خوشبو، گلدانی از سبزه، شیرینی، کمی آویشن و برنج مخلوط با سنجد اشاره کرد. پس از جمع شدن میهمان ها به دور سفره مراسم سدره پوشی آغاز می شود. پسر یا دختری که صاحبان این مراسم محسوب می شوند روبه خورشید نشسته و موبد در روبه روری او می نشیند، با سرودن اورمزدیشت مراسم آغاز می شود سپس موبد در پشت کودک قرار می گیرد و مشغول به بستن کشتی ( نشانه پیوند با خویش، طبیعت، نیکان، و هوارا مزدا ) برای او می شود در ادامه کودک آستین های موبد را در دست خود قرار می دهد و با این عمل هم پیمانی خود را با موبد نشان می دهد، مرحله آخر این مراسم چنین است که موبد در مقابل کودک می ایستد و اوستای تندرستی

را برای وی می خواند و مخلوطی از برنج و آویشن را بر سر او می ریزد سپس با پذیرایی از میهمان ها و اهدای هدایای اقوام مراسم پایان می گیرد. 


رسومات مختلف مردم استان یزد


- جشن گاهنبار : از دیگر جشن های مذهبی زرتشتیان است که به منظور بزرگداشت آفرینش جهان مادی توسط اهورا مزدا برگزار می شود. هدف اصلی برگزاری این جشن بخشش و ایجاد

وحدت و باخبر شدن زرتشتیان از وضع یکدیگر در جامعه‌است. طی این مراسم در هر یک از شش گاهنبار، آیین‌های ویژه‌ای برپا می‌شود و مردم میهمانی‌ها برگزار کنند و سفره هایی را برای شکر گذاری و بردن ثواب الهی پهن می کنند. این جشن پنج روز به طول می انجامد که پنجمین روز از آن به نسبت هار روز گذشته از اهمیت و تقدس بیشتری برای زرتشتیان برخوردار است. در ابتدای این مراسم موبدان قسمت هایی از کتاب اوستا به نام آفرین گهنبار را می خوانند و سپس همگی بر سر سفره ای که به مناسبت جشن پهن شده است می نشینند و از نعمات آن بهره می برند.پیش از برآمدن آفتاب روز اول هر چهره از گاهان بار، موبدان به همراه دیگر مردم، آیین واژیشت آن گهنبار را برگزار می‌کنند.

- جشن مهرگان : جشن مهرگان در روزهای آغازین فصل پاییز برگزار می‌شود. زرتشتیان ایران و خارج از ایران آن را در دهم مهر یا نزدیک‌ترین زمان به دهم مهر یا پیش از آن برگزار می‌کنند و شش روز به طول می‌انجامد و در روز رام روز به پایان می‌رسد. نخستین روز جشن، مهرگان عامه (همگانی) و واپسین روز جشن، مهرگان خاصه (ویژه) نامیده می‌شود و از دیر باز ایرانیان بر این باور بودند که در این روز کاوه آهنگر علیه ضحاک به پاخواست و فریدون بر اژی دهاک (ضحاک) غلبه کرد. مردم ایران از هزاره دوم پیش از میلاد این مراسم را برگزار می کنند و شکست ضحاک را جشن می گیرند.

- کتل بستن : کتل به اسب آذین بندی شده ای که در ابتدای مراسم عزاداری حرکت می کنند می گویند. طی این مراسم چند شال ترمه و ابریشمی به رنگ های قرمز و سبز بر گردن حیوان می آویزند و پارچه سفید خونی که تیر بر آن فرو رفته را بر کمر حیوان می اندازند و یک کبوتر خونی زنده را بر پشت آن می گذارند.

- مراسم عزاداری : اهالی استان یزد پس از به خاک سپردن میت و اقامه نماز به منزل صاحب عزا می روند و آشی با عنوان آش " پشت تابوت " که همان آش ماش است می خورند. 

روز سوم: در روز سوم که در مسجد برگزار می شود با قهوه از میهمانان پذیرایی می کنند.

روز هفتم: در این روز بر سر خاک می روند، کندر و نبات دود می کنند سپس به خانه متوفی رفته، شمع روشن می کنند و روضه خوانی می کنند.

روز چهلم: مراسم چهلم یزدی ها اینگونه برگزار می شود که بر سر مزار می روند و با نوعی نان روغنی به نام " سوروک "، نقل و شیرینی از میهمانان پذیرایی می کنند. 

- مراسمات ماه محرم: عده ای از جوانان یزدی در ماه محرم درحالیکه لباس مشکی برتن دارند یک مشک را روی دوش گذاشته و بازوبندی از قرآن مجید که به پولک های رنگی و برگ های فلزی مزین شده است را بر کتف خود می بندند و در صفی منظم به همخوانی با ذاکر و عزاداری می پردازند.


مراسم عزاداری یزد


- نخل گردانی : یکی از مراسماتی که در تمامی نقاط یزد برپا است نخل گردانی می باشد طی این مراسم چند روز قبل از شروع ماه محرم نخل های چوبی را آذین بندی می کنند و در روزهای ماه محرم به کمک ده ها مرد در طی شهر می گردانند. این آیین ریشه سنتی کهن در استان یزد دارد و نمادی از تابوت " سید الشهدا " می باشد. جالب است که بدانید تزیین این نخل ها کار هر کسی نیست و نیاز به مهارت خاصی دارد که معمولا خادمان میدان آن را از پدران خود آموخته اند. از آنجایی که هر کس از پس ساخت این قبیل نخل ها بر نمی آیند جالب است که بدانید اقوام و افرادی در استان یزد وجود دارند که به عنوان " نخل بند " یا " نخل ساز " شناخته می شوند. 

- مراسمات عروسی : اولین قدم برای عروسی در استان یزد رفتن خواهر و مادر داماد به خانه دختر است در صورتی که دختر مورد پسند آن ها قرار گیرد هفته بعد برای بار دوم مادر داماد با حلقه، یک جفت کفش و شیرینی برای خواستگاری دختر می رود سپس هفته بعد خانواده داماد به همراه عاقد به خانه دختر و آن دو را بر سر سفره ای که به بادام، گردو، فندوق، فلفل سیاه، نقل، زنجبیل، دارچین، نبات، عسل، روغن، نان، پنیر و سبزی مزین شده است می نشانند.

- مراسمات نوروز : آداب ایام نورورز در استان یزد مانند دیگر شهرهای ایران با خانه تکانی شروع می شود که یکی از رسومات مهم نوروزی اهالی این شهر نیز محسوب می شود. این کار برای اهالی مردم یزد به نشانه شروع یک تغییر اساسی در سال جدید می باشد. از دیگر رسومات مردم استان یزد در ایام نوروز می توان به سبزه گره زدن دختران مجرد ( آرزوی ازدواج ) و گردش تازه عروسان شیرینی خورده توسط اقوام داماد اشاره کرد.


مراسمات نوروز


مشاهیر استان یزد

- وحشی بافقی : یکی از شاعران نامدار قرن دهم که در شهر بافق واقع در استان یزد چشم به جهان گشود شمس الدین محمد وحشی بافقی است که تخلص وی وحشی بافقی بوده است و دیوان اشعار وی شامل 9076 بیت مثنوی، ترجیع بند، رباعی، ترکیب بند، مخمس، غزل، قطعه و قصیده می شود. وحشی بافقی در زمینه های نوشتاری چون مکتب وقوع، واسوخت و عاشقانه فعالیت می کرده و سرانجام در تاریخ 961 خورشیدی در استان یزد به خاک سپرده شد. 

- محمد فرخی یزدی : از دیگر چهره های معروف استان یزد می توان به محمد فرخی یزدی شاعر، روزنامه نگار، آزادی خواه و نماینده اهالی یزد در دوره هفتم مجلس شورای اسلامی اشاره کرد. هنگامی که وی در کشور آلمان زندگی می کرد در روزنامه ای به نام " پیکار " متنی انقلابی را منتشر کرد همین امر سبب شد پس از بازگشت به ایران دستگیر شود و در بیمارستان زندان قصر به دست احمد احمدی ( پزشک زندان در دوران پهلوی اول ) به وسیله آمپول هوا کشته شد.


مشاهیر استان یزد


- محمد علی اسلامی ندوشن : محمد علی اسلامی ندوشن یکی از چهره های مهم ادبی کشور در استان یزد پرورش یافته است وی زاده 1304 در روستای ندوشن یزد می باشد که در زمینه هایی چون شعرو نویسندگی، منتقد ادبی، ترجمه و پژوهش فعالیت بسزایی داشته است. 

- سید محمد خاتمی : یکی از چهره های سیاسی کشور که زادگاه آن استان یزد است سید محمد خاتمی محقق، روحانی، سیاست مدار، اصلاح طلب و پنجمین رئیس جمهور کشور ایران می باشد. جالب است که بدانید " جایزه گفتگوی جهانی " در کشور دانمارک در سال 2009 به دو ایرانی تعلق گرفت که یکی از آن ها سید محمد خاتمی و دیگری فیلسوف داریوش شایگان بود.