ماه مبارک رمضان یکی از مناسبت های مذهبی مسلمانان است که مملو از رحمت و مغفرت الهی است. مردم کشور شیعه مذهب ایران نیز در این ماه مبارک هماهنگ با یک دیگر بیش از پیش به خداوند نزدیک و آماده رفتن به میهمانی خالق هستی می شوند.

ایران پهناور با داشتن 31 استان رسومات و آداب مختلفی را در خود جای داده است که آشنایی با هر یک از آن ها سبب شناخت فرهنگ آن منطقه می شود. در این مقاله قصد داریم شما را با قسمتی از آداب دینی ماه مبارک رمضان در شهرهای مختلف کشور آشنا کنیم.

پس با سایت رنتی جا همرا باشید:


رسومات شهر های مختلف در ماه رمضان

1- یزد

- ختم قرآن کریم : بانوان یزدی هر ساله در این ماه مبارک در خانه فردی که به قرائت قرآن تسلط بیشتری دارد جمع می شوند و هر روز یک جزء از قرآن را با یک دیگر قرائت می کنند. آن ها اعتقاد دارند نوبت قرائت سوره توحید که در آخرین جزء قرآن کریم قرار گرفته است به هر کس برسد حاجاتش برآورده می شود و در تمامی سال با خیر و برکت زندگی خواهد کرد.

- کیسه دوزی : از دیگر آیین های باستانی شهر یزد در ماه رمضان کیسه دوزی یا "پیراهن مراد" می باشد. زنان یزدی ابتدا از 7 سید پول تبرکی را دریافت می کنند سپس با آن پارچه های مناسب برای دوخت کیسه را خریداری و در 27 ماه رمضان در مساجد مختلف کیسه دوزی را شروع می کنند. از دیگر آیین هایی که در کنار کیسه دوزی مرسوم است می توان به "نان مراد" که روندی دقیقا شبیه به آیین کیسه مراد دارد ( آرد موردنیاز نان توسط پولی که از 7 سید دریافت کرده اند تهیه می شود ) برای شفای مریضان اشاره کرد.


کیسه دوزی


2- لرستان

-  سحری خوانی : در گذشته که امکانات امروزی برای اطلاع از زمان دقیق شروع و پایان سحری برای روزه داران وجود نداشت دهلنوازان به منظور شروع سحری آهنگی با عنوان سحری می نواختند و پایان زمان سحری را با شلیک توپ ( بالای قلعه فلک و افلاک ) اعلام می کردند. امروزه این آیین تقریبا منسوخ شده اما هنوز هم کسانی هستند که برای بیدار کردن همسایه های خود به پشت بام می روند و اذان می گویند.

- کاسم سا : در این آیین روزه داران سفره های سحری و افطار خود را با همسایه ها و خویشاوندان خود تقسیم می کنند و معتقدند که این رسم سبب افزونی برکت خانه می شود. سفره های سحری و افطار مزین شده به خوراک های سنتی این شهر از جمله چزنک رغو ( نوعی فتیر که آغشته به کره حیوانی و شیره است ) آبگوشت، سمنو، شیر برنج،  سغدو ( دلمه سیرابی که با برنج و آلو پر می شود ) می باشد.


کاسم سا


3- کردستان 

- آشتی کنان : یکی از رسومات پسندیده مردم کردستان در ماه رمضان آیین آشتی کنان است که ریش سفیدان هر منطقه برای آشتی دادن افرادی که با یک دیگر دچار مشکل یا کدورت شده اند اقدام می کردند زیرا بر این باورند اگر کسی با کدورت وارد ماه رمضان شود عبادتش مورد قبول نیست.

- مرحبا : همزمان با فرا رسیدن ماه رمضان در استان کردستان نوای مرحبا، مرحبا با وزن خاص و دلنشین به گوش می رسد که خبر از شروع ماه پر برکت رمضان را به همراه دارد و تا نیمه اول ماه رمضان هم چنان بانگ (( مرحبا مرحبا یا شهرالرمضان، مرحبا مرحبا یا شهر الخیر و البرکت و الاحسان، مرحبا مرحبا یا شهر التسبیح و التلاوت القرآن )) از مساجد و مصلی های

استان کردستان به گوش می رسد و در نیمه دوم ماه رمضان کلمه " مرحبا " جای خود را به کلمه " الوادع " می دهد که به معنای خداحافظی مومنان با این ما پر برکت می باشد.


مرحبا


4- استان فارس

- کلوخ اندازی : در این آیین افراد هنگام غروب خورشید گِلی خشک شده را در دست می گیرند و روبه قبله از خدا طلب بخشش می کنند و معتقدند که با پرت کردن این کلوخ ها گناهاشان را شکسته و آماده برای طاعات ماه رمضان می شوند.

- روز والون : این رسم مخصوص تازه عروس و دامادها است. در این آیین خانواده داماد با سینی مزین شده به خوراکی و شیرینی های مخصوص ماه رمضان که بیشتر گرمیجاتی مانند شیر و قنبر پلو در وعده افطار آن ها جای دارد به خانه عروس می روند. پس از آن این رسم برای داماد نیز اجرا می شود.


روز والون


5- کرمان

- کلید زنی : در این رسم یک زن در حالی که صورت خود را با چادر پوشانده و یک سینی که در آن آینه، سرمه دان و قرآن کریم وجود دارد در دست دارد به در خانه همسایه می رود و با کلید به سینی می کوبد و در صورتی که همسایه جواب دهد ( چراغ بیاور، قند و شیرینی بیاور ) به این منظور است که صاحبخانه قصد دادن پول یا خوراکی به زن دارد و در نهایت تمامی اقلام جمع آوری شده در سینی میان نیازمندان تقسیم می شود و فرد به حاجات خود می رسد. جالب است که بدانید طی این مراسم فرد برای اینکه شناخته نشود حتی یک کلمه صحبت نمی کند.

- تدارک قوتو : از دیگر رسومات متداول در کرمان تهیه قوتو با فرا رسیدن ماه رمضان می باشد. افرادی که نذر دارند آن را در میان نیازمندان خیرات می کنند. نام اصلی آن قاووت است اما همه آن را با لهجه کرمانی یعنی همان قُوَتو می شناسند. قوتو از مواد خوراکی پر خاصیتی مانند: تخم آفتابگردان، بذر جو، تخم خرفه، بذر کاهو، بذر کنف یا شاهدانه، بذر کتان، مورد دانه، سیاه دانه، تخم گشنیز، دانه خشخاش، کنجد، هل باد، هل رسمی، فلفل سیاه، قهوه و شکر تهیه می شود که سبب بالا رفتن مقاومت بدن در زمان روزه داری خواهد شد.


قوتو


6- چهار محال و بختیاری

- کاکولی پزون : این آیین در 27 ماه رمضان و شب های قدر در تمامی نقاط این استان برپا است. در این رسم افراد مشغول پخت کاکولی ( نان محلی استان چهار محال و بختیاری )

می شوند و در  اماکن مذهبی مانند مسجد و امام زاده میان روزه داران پخش می کنند.


کاکولی پزون


- حنای مراد : زنان بختیاری به منظور رسیدن به حاجتشان در روز 27 رمضان با سینی های حنا که بر سر دارند به مساجد شهر می روند و با قاشق مقداری از حنای یک دیگر به داخل

سینی خود می ریزند سپس در روز عید سعید فطر با گلاب مخلوط می کنند و به دست و پای خود می گذارند.

رسومات مذهبی ویژه ماه رمضان در شهرهای مختلف کشور عزیزمان بسیار گسترده است و آنچه ما در این مقاله بیان کردیم متداول ترین آن ها بود. هر روزه رسومات مختلفی در این سرزمین در حال اجرا و برگزاری می باشد که نشان از تمدن و فرهنگ غنی این کشور دارد برای آشنایی بیشتر با آیین های خاص شهرهای داخلی در ایام مختلف می توانید به بخش " مناسبت ها " در وب سایت رنتیجا مراجعه کنید.